Information om Feng Shui

- Feng Shui är ett sätt att leva - 

Genom riktlinjerna som används inom Feng Shui kan vi planera bebyggelse utifrån gynnsamma lägen, planlösning och inredning för välmåendet och även skapa oss en attraktiv position i hem, samhälle och affärsliv.

Den här flera tusenåriga österländska läran - Feng Shui - används av många inflytelserika personer och företag världen över, t.ex. Bill Gates, Madonna, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Sting, Coca Cola, The Body Shop, Rituals och många fler.

Vad gör Feng Shui med oss?

Jo, Feng Shui öppnar våra ögon och får oss att se vår omgivning på ett sätt som visar varje sak eller person respekt. Genom detta synsätt ser vi att alla inte hör ihop och vi behöver hitta platser som är bättre eller sämre så att allt och alla ska nå sin fulla potential. 

Att veta var vi hör hemma är viktigt för såväl saker som personer. Återigen alla trivs inte med alla, men med rätt förutsättningar kan vi göra det bästa för att visa vår absolut bästa sida. Låt Feng Shui bli ett sätt att leva för till syvende och sist ska Feng Shui kännas mer än synas.

Hur hittar vi balansen i tillvaron?

Många är de sätt och tekniker som Feng Shui utövas på. Det första verktyget som skapades och även används i Feng Shuis verktygslåda är energin (Chi - den universella livskraften). Här påminns vi om hur vi reagerar och agerar i olika miljöer. Vem blir inte lugn av att en stilla dag ta en promenad i en grönskande skog som är full av intryck kontra att befinna oss i en tutande bilkö i en storstad?


Ja, återigen är vi alla olika, men pulsen ökar, om det är det vi vill, i det sistnämnda exemplet. 

Vi behöver alla motsatser, men motsatsernas verkan blir bäst när vi känner en balans i tillvaron. Balansen kan även bero på jordens energier och med hjälp av vinkelpekare kan vi utläsa var vi bör eller inte bör sitta eller sova - det är då vi letar efter Currylinjer.


Kan vi påverka Chi?

Ja, det kan vi eftersom Chi ständigt förändras utefter vad vi eller övrig omgivning gör. Chi följer alltid formen. Vilken form vill vi då skapa? En behaglig eller obehaglig? Om vi tänker oss bäcken med runda stenar så följer vattnet dess former. 

Likadant kan vi se denna bild, omvandlat till möbler, när vi inreder - inomhus eller utomhus.

När blir vår omgivning som mest behaglig?

Ja, det anser jag att var och en själv får svara på. Chi kan nämligen framkalla både en lätt behaglig känsla och i ett annat läge mycket obehaglig. För att finna svaret skulle vi kunna säga att det är ditt eget konstverk du ska skapa och dessutom kan befinna dig i. Så med en grund från den österländska läran upplever vi därmed en klar och tydlig balans av (för både dig och andra) en behaglig ton av både interiör och exteriör.

Går det att skapa stilen att må bra av?

Ja, faktiskt. Med en planritning över bostad eller byggnad samt en kompass och kunskap om Flying Stars hittar vi de mirakel vi letar efter. Flying Stars är stjärnor som, precis som all energi, flyttar sig på års, månads- och dagsnivå. Stjärnorna skrivs med sifferbenämningar där varje siffra (1-9) har viss betydelse och ännu mer betydelse tillsammans med andra siffror.

Vidare hjälp får vi med de fem elementen som hjälper Flying Stars att kompensera vilka material, kulörer, former eller mönster vi behöver förstärka eller försvaga för vårt välmående.

  1. Material - vad är det gjort av? Är det ex. metall, så tillhör det per automatik metallelementet.
  2. Kulör - tänk kulörerna i följande ordning: brunt/beige, vit/grå, svart/mörkblått, grönt och klar röd/orange/gul. Den här ordningen innebär jord, metall, vatten, trä och eld. Tänk att de håller varandra i handen - plockas någon kulör bort är ringen bruten. Tre kulörer kan utgöra en liten ring och det är ok, men de ska hålla i varandra, för att harmoni både ska synas och kännas. Väljer vi att arbeta enbart med svart och vit blir kontrasterna ganska hårda och brunt/beige eller grönt bör därmed tillföras.
  3. Form - precis som kulörer ska vi tänka former i följande ordning: fyrkant/kvadrat/liggande rektangel, runt/cirkel, snirkligt/vågigt, stående rektangel och trekant/triangel. Återigen handlar det om jord, metall, vatten, trä och eld. Använder vi ex. en fyrkantig låda som stilleben bör vi även placera något runt och något vågigt.
  4. Mönster - alla mönster vi ser på ex. mattor, tapeter, tyger går även de att utläsa som ovan. Samma sak gäller här: fyrkantiga, runda, snirkliga/vågiga, blommor/växter och trianglar.                                                                                                                                                                                                                                                                   Eld                                             
         Trä                  
      Jord                                                                                                                 
    Metall                                                                                                   Vatten